Forum

Opublikowane przez DOM MUZ
Nawigacja po forum
Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.

Czerpanie wzorców z muzyki ludowej - może komuś się przyda

Czerpanie wzorców z polskiej muzyki ludowej to coś z czego bardzo znany był Fryderyk Chopin i to nie podlega żadnej większej dyskusji. Dzięki niemu polska muzyka ludowa rozpowszechniła się praktycznie na całym świecie. Ważne jest jednak z całą pewnością to, że polski kompozytor perfekcyjnie łączył taką muzykę ze swoimi utworami granymi na fortepianie, co podobało się w tamtych czasach bardzo szerokiej grupie społeczeństwa. Nie da się jednak ukryć tego, że takie czerpanie wzorców nie było proste, bo trzeba było wtedy posiadać także niezwykłą wrażliwość artystyczną, dzięki czemu cała kompozycja nabierała na wartości, a to było wtedy zdecydowanie najważniejsze. Na całe szczęście dla Chopina muzyka ludowa była wtedy bardzo różnorodna, więc mógł czerpać wzorce jakie tylko chciał, musiał je tylko umiejętnie łączyć, interpretować i dobierać, co nie było proste, ale dla tego geniusza nie było to większym problemem, dlatego też jego utwory były tak wyjątkowe, czym zachwycał się praktycznie cały świat. Musimy jednak pamiętać o tym, że nie był to jedyny kompozytor, który czerpał wzorce z muzyki ludowej, ale chyba nikt nie robił tego właśnie w taki sposób jak Fryderyk, dlatego też miał on tak szeroką grupę zwolenników. Dzięki jego twórczości muzyka poważna nabrała wtedy nowego charakteru, bardzo oryginalnego i wyjątkowego, a to przecież oznaczało, że Polak stworzył tak jakby nowy nurt, który z całą pewnością podobał się wielu fanatykom muzyki poważnej. Nie da się ukryć jednak tego, że Fryderyk Chopin miał niezwykle kreatywny umysł, potrafił wymyślić coś z niczego, a to nie udawało się wielu kompozytorom, dlatego też na pewno jego utwory zasługiwały i nadal zasługują na pochwałę. Każdy z nas doskonale jednak orientuje się w tym, że Fryderyk Chopin doskonale komponował poważne utwory z nutką muzyki ludowej, dzięki czemu właśnie takie osoby również słuchały jego kompozycji z niebywałą chęcią. Dzięki niemu muzyka poważna ruszyła naprzód, co potwierdza szeroko grono ekspertów na całym świecie.

Muzyka ludowa? Coś dla mnie. Widziałem sporo występów. Moje dzieci wszystkie chodziły do grup tanecznych - Małe Podlasie.

Obecnie mają już po 30 lat, ale nadal zdarza im się brać udział w koncertach i tańcach, występach.

Muzyka ludowa to nie koniecznie taniec 🙂 Ciężko tańczyć do Chopina 🙂

Może ktoś próbował, ale ja wolę disco, a nawet polo.