Forum

Opublikowane przez DOM MUZ
Nawigacja po forum
Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.

Jak muzyka wpływa na twojego psa?

Obiecuję, że to już moje ostatnie pytanie. Jak muzyka może wpływać na psa i inne zwierzęta? Wiecie, że rolnicy zaczynają puszczać ją w swoich gospodarstwach?

Muzyka może mieć potężny wpływ na nas wszystkich. Niezależnie od tego, czy chodzi o pompowanie adrenaliny z ulubionego hymnu rockowego, kojący relaks w klasycznym numerze, czy też o wznoszącą się do góry, chwytliwą, wiejską melodię, muzyka może naprawdę wpłynąć na nasz nastrój i zachowanie.

Badania pokazują, że muzyka może nawet pomóc ludziom z chorobą Parkinsona lub po udarze mózgu, ponieważ stymuluje utracone deficyty neurologiczne, takie jak kontrola słowna. Choć znamy potężne efekty, jakie muzyka może mieć na ludzi, pojawia się pytanie: co z naszymi futrzastymi towarzyszami? Czy muzyka może mieć ten sam efekt?

Muzyka klasyczna

Wydaje się, że na zachowanie psa wpływa muzyka. Muzyka klasyczna od dawna jest gatunkiem, który ma pozytywny wpływ na zachowanie psów. Badania neurologa weterynaryjnego Susan Wagner wykazały, że muzyka klasyczna miała działanie uspokajające i obniżyła tętno oraz aktywność mózgu psów w jej badaniach.

Inne gatunki

Badacze stwierdzili również, że muzyka, taka jak muzyka rockowa, zwiększyła niespokojne zachowania wzburzone, w tym przyspieszone drżenia ciała i fizyczne oznaki nerwowości. We wszystkich udokumentowanych przypadkach, muzyka pop wydawała się mieć najmniejszy wpływ na zachowanie psów.

Wystarczy szybkie wyszukiwanie w Google i można znaleźć wiele filmów naszych przyjaciół śpiewanie, rozmawianie, szczekanie i wiele innych. Chociaż wiele ras psów domowych ma niewielkie podobieństwo lub cechy do swoich starożytnych przodków wilków, nadal zachowują one pewne cechy.

Przyznam, że nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Mój pies słucha ostrego metalu jak ja. Nie wiem czy to go relaksuje czy raczej przez to traci słuch 🙂

W Japonii dla mięsa puszczają zwierzątkom muzykę poważną. Niby smakuje lepiej 🙂

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. To takim żartem sypnę na koniec.

Lubisz psy?

Tak, ale długo się gotują 😀

Ja tu na poważnie a ty się ze mnie śmiejesz.

To co napisałam ma poparcie w badaniach naukowych.

Wiesz, że nawet psy mogą mieć depresję? Może muzyka im umila życie. Na pewno jednak zrobi to spacer bo psy kochają wolność, a wolność to muzyka 🙂

Pozdrawiam