Forum

Opublikowane przez DOM MUZ
Nawigacja po forum
Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.

Kino czy teatr? Co wolicie osobiście?

Ja lubię wszystko, ale dziwię się, że wiele osób w ogóle nigdzie nie chodzi, ani do kina ani do teatru.

Pomyślicie o co ja pytam. Jest to dobry temat. Z doświadczenia wiem, iż wiele osób chodzi do kina. Jest to czas spotkań, randek, rozluźnienia. Można bezczynnie siedzieć, zajadać się popcornem i oglądać film. Często ludzie idą na komedie lub filmy fantastyczne, żeby się pośmiać zobaczyć coś innego niż maja na co dzień. To jest prawda. Tylko czy te filmy są aż takie dobre, żeby zasługiwały na taką oglądalność? Czy to po prostu przyzwyczajenie lub wstyd, że chcemy iść na dobry film? Można pójść na dobry film, ale jest ich naprawdę niewiele i nie są to filmy fantastyczne.

Kino jest to dobra alternatywa na chwile relaksu. Jednak niektórzy czują po takim seansie niedosyt. Jest coś co sprawia, że chce się na to patrzeć, oglądać, przywoływane są wspomnienia. Takim miejscem jest teatr. Jest to magiczne miejsce. Można zobaczyć coś wspaniałego, niepowtarzalnego – spektakl. Może to być spektakl nieznany, to nie ważne, ponieważ historii, atmosfery nie da się powtórzyć kilka tysięcy razy jak w filmie. Są to wspaniale spędzone chwile z dziadkiem do orzechów lub przepiękne sceny z Makbeta czy mistrza i Małgorzaty grane przez artystów, prawdziwych ludzi, którzy to wszystko czują i przekazują nam te uczucia. Może tego nie widać w małych miasteczkach, ale w większych miastach rezerwacje do teatru na dobre spektakle dokonuje się wiele miesięcy wcześniej.

Po krótkich rozważaniach, gdy będziecie mieć wybór gdzie pójść do kina czy do teatru, co wybierzecie?

Osobiście jestem za kinem. Nie wyobrażam sobie chodzić do teatru 2 razy w tygodniu, a do kina już tak. Kino i jeszcze raz kino.

Pytaniem ewentualnym będzie gatunek sztuki czy filmu. Tutaj już mamy spore pole do popisu i rozmów.

Teatr jest sporo mniej popularny niż kino. Teraz w erze pandemii i COVID chyba praktycznie ledwie zipie. Niestety, ale to sztuka dla wytrawnych.

Mimo to warto wybrać się raz tu, a raz tu.