Sztuka w życiu człowieka - co nam daje?
Cytat z szamotek data 20 października 2020, 11:34Jak sztuka wpływa na wasze życie? Lubicie ją? Zmienia was?
Jak sztuka wpływa na wasze życie? Lubicie ją? Zmienia was?
Cytat z ulubiona data 20 października 2020, 14:32Sztuka jest obecna w życiu człowieka od początku, od zawsze chcieliśmy nadawać głębszy sens naszemu życiu. Już w starożytności ludzie poszukiwali rozrywki tworząc dzieła i wystawiając je w teatrze. Święta w tamtym czasie miały charakter kulturalny, bardzo chucznie je obchodzono. Od średniowiecza do dzisiejszych czasów sztuka ewoluowała, i wygląda dziś zupełnie inaczej. W całej Europie panowały te same nurty docierając do poszczególnych krajów z opóźnieniem. Sztuka i kultura od zawsze odzierciedlały panujące nastroje społeczne. Artyści żyjący w trudnych czasach tworzyli ku pokrzepieniu serc by podnieść społeczeństwo na duchu. W dzisiejszych czasach sztuka niczym nie przypomina tej z czasów średniowiecza; film, muzyka, rzeźba, malarstwo czy teatr to wszystko przedstawia współczesne dla nas problemy i wartości. Sztuka to część korzeni lokalnej społeczności, która utożsamia się z twórcami. W naszym przypadku może to być obraz Jana Matejki "Bitwa pod Grunwaldem", obraz przedstawia zwycięstwo i potęgę Polski nad Zakonem Krzyżackim, to bardzo ważny symbol. Przez wieki artyści tworząc sztukę nawiązywali do historycznych wydarzeń zostawiając nam spuściznę naszych przodków.
Sztuka jest obecna w życiu człowieka od początku, od zawsze chcieliśmy nadawać głębszy sens naszemu życiu. Już w starożytności ludzie poszukiwali rozrywki tworząc dzieła i wystawiając je w teatrze. Święta w tamtym czasie miały charakter kulturalny, bardzo chucznie je obchodzono. Od średniowiecza do dzisiejszych czasów sztuka ewoluowała, i wygląda dziś zupełnie inaczej. W całej Europie panowały te same nurty docierając do poszczególnych krajów z opóźnieniem. Sztuka i kultura od zawsze odzierciedlały panujące nastroje społeczne. Artyści żyjący w trudnych czasach tworzyli ku pokrzepieniu serc by podnieść społeczeństwo na duchu. W dzisiejszych czasach sztuka niczym nie przypomina tej z czasów średniowiecza; film, muzyka, rzeźba, malarstwo czy teatr to wszystko przedstawia współczesne dla nas problemy i wartości. Sztuka to część korzeni lokalnej społeczności, która utożsamia się z twórcami. W naszym przypadku może to być obraz Jana Matejki "Bitwa pod Grunwaldem", obraz przedstawia zwycięstwo i potęgę Polski nad Zakonem Krzyżackim, to bardzo ważny symbol. Przez wieki artyści tworząc sztukę nawiązywali do historycznych wydarzeń zostawiając nam spuściznę naszych przodków.
Cytat z szczurek data 20 października 2020, 14:36Chyba zależy od człowieka. Każdy ma inne podejście. Jednego relaksuje, dla drugiego jest inspiracją, a jeszcze dla innego jest zupełnie obojętna. Pytanie zbyt ogólne i zależy chyba tylko i wyłącznie od osobowości, statusu, potrzeb.
Pozdr
Chyba zależy od człowieka. Każdy ma inne podejście. Jednego relaksuje, dla drugiego jest inspiracją, a jeszcze dla innego jest zupełnie obojętna. Pytanie zbyt ogólne i zależy chyba tylko i wyłącznie od osobowości, statusu, potrzeb.
Pozdr
Cytat z kolka data 20 października 2020, 14:44Ja bardziej jestem za operą niż teatrem. Dla mnie to przede wszystkim relaks, wyjście z żoną, dzieci jeszcze są za małe żeby chodzić z nami.
Niestety mieszkam daleko więc zdarza mi się rzadko.
Ja bardziej jestem za operą niż teatrem. Dla mnie to przede wszystkim relaks, wyjście z żoną, dzieci jeszcze są za małe żeby chodzić z nami.
Niestety mieszkam daleko więc zdarza mi się rzadko.